HOSPICE Casa Sperantei, organizatie non-profit infiintata in 1992 la Brasov, a introdus conceptul de ingrijire paliativa in Romania. HOSPICE este cea mai mare fundatie din tara, care ofera gratuit servicii specializate de acest tip.

Organizatia isi desfasoara activitatea in Brasov si Bucuresti, ingrijind copii si adulti diagnosticati cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere.

HOSPICE Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in materie.

Ce este INGRIJIREA PALIATIVA

Ingrijirea paliativa imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale. (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 2002) 

Ce inseamna Ingrijirea Paliativa pentru bolnavii incurabili?

Pentru bolnavii incurabili, ingrijirea paliativa inseamna cresterea calitatii vietii.Cu toate ca boala nu mai raspunde la tratament, starea bolnavului poate fi ameliorata prin controlul simptomelor suparatoare, alinarea durerii, consiliere psihologica (de care pot beneficia si membrii familiei), servicii de asistenta sociala (pentru obtinerea drepturilor legale si pentru familiile care se confrunta cu greutati materiale) sau consiliere spirituala din partea preotilor, in functie de optiunea si confesiunea religioasa a fiecaruia.

In plus, in ingrijirea paliativa, bolnavul este cel mai important, drept pentru care nicio decizie medicala nu se ia fara consimtamantul sau si numai dupa ce a fost informat cu privire la tot ceea ce presupune decizia respectiva. Ingrijirea paliativa poate fi acordata in paralel cu tratamentul prescris de medicul specialist. 

Ce este HOSPICE Casa Sperantei

HOSPICE Casa Sperantei este prima unitate medicala din tara specializata in ingrijirea bolnavilor incurabili si a familiilor acestora. Este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, ce are la baza un parteneriat romano-britanic. Echipa noastra, formata din medici, asistenti medicali, psihologi, asistenti sociali si preoti, acorda ingrijire specializata la domiciliu, in centrele de zi si in cadrul unitatii cu paturi. Bolnavii care se pot deplasa pana la sediul nostru pot beneficia de servicii medicale si in cadrul cabinetului de consultatii, in regim de ambulatoriu. 

Cui se adreseaza HOSPICE Casa Sperantei?

Pot beneficia de ingrijirea acordata de echipele noastre multidisciplinare adultii bolnavi de cancer, in forme avansate si copiii diagnosticati cu diferite malformatii congenitale, distrofii neuromusculare, insuficiente de organ, cancer sau alte boli incurabile. HOSPICE Casa Sperantei are un sediu in Brasov si un altul la Bucuresti.

Deocamdata, doar sediul din Brasov are o unitate cu paturi si un centru de zi. De asemenea, in Judetul Brasov, s-au mai infiintat, in 2008, inca doua echipe de ingrijire la domiciliu, in Fagaras si Zarnesti. Asadar, bolnavii din Judetul Brasov pot beneficia de ingrijire la domiciliu, internare, consultatii in cabinetul de specialitate si cei care au posibilitatea sa se deplaseze, de activitatile din centrul de zi.

Bolnavii din Bucuresti pot primi ingrijiri la domiciliu si tratamente in cabinetul de specialitate de la sediul nostru din capitala. De asemenea, in Bucuresti exista si echipe mobile de ingrijire pentru bolnavii de cancer, internati in spitalul Marie Curie, Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS si Institutul Victor Babes. 

Cum ajuta HOSPICE Casa Sperantei?

Echipa HOSPICE recomanda tratamente si ofera sfaturi pentru controlul durerii si al celorlalte simptome ale bolii avansate, sprijin emotional, spiritual si practic pentru pacient si familia sa. Pacientii nostri pot beneficia de consultatiile din cabinetul de specialitate, de ingrijirea la domiciliu, se pot interna in unitatea cu paturi sau pot participa la activitatile recreative din centrul de zi. 

Cat costa serviciile HOSPICE Casa Sperantei?

Serviciile HOSPICE sunt gratuite. Fundatia HOSPICE Casa Sperantei este o organizatie neguvernamentala nonprofit. De aceea, fondurile necesare functionarii serviciilor de ingrijire paliativa provin din proiecte internationale, sponsorizari, evenimente de caritate, de la partenerii britanici, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Consiliul Judetean Brasov, Consiliul Local Brasov sau din campania 2%. 

Cum ajung pacientii in evidenta HOSPICE?

Bolnavii sunt indrumati spre HOSPICE de catre medicii specialisti de la Spitalul de Oncologie, Spitalul de Pediatrie sau de medicii de familie. De asemenea, pacientii sau familiile lor ne pot solicita direct, fie telefonic (la numerele de contact), fie in urma unei vizite la sediul nostru. 

Acte necesare pentru luarea in evidenta HOSPICE?

Pacientul sau persoana care il reprezinta trebuie sa aduca, atunci cand solicita ingrijirea:

1. biletul de trimitere de la medicul de familie
2. o copie dupa buletinul sau cartea de identitate a pacientului
3. o copie dupa un cupon de pensie recent sau adeverinta de munca vizata la CAS a pacientului
4. copii dupa documentele medicale (biletul de iesire din spital, rezultatele de la tomograf, rezultatele examenului histopatologic etc.) 

Legatura cu medicul specialist

Echipa noastra colaboreaza atat cu medicii de familie, cat si cu specialistii. Pastrarea legaturii cu medicul de familie este chiar obligatorie, pentru ca el prescrie unele dintre medicamentele compensate sau gratuite. In plus, medicul de familie poate fi consultat ori de cate ori este nevoie, asa cum se intampla si inainte ca bolnavul sa fie luat in evidenta noastra. 

Ce inseamna internarea la HOSPICE?

Internarea la HOSPICE inseamna, inainte de toate, supraveghere medicala continua. Ori de cate ori situatia o cere, medicii sau asistentele pot veni in ajutorul bolnavului. Atat unitatea cu paturi destinata adultilor cat si salonul pentru copii ofera conditii deosebite, intelegand prin aceasta o atmosfera placuta, calda si un personal atent si intelegator. Mesele servite pacientilor sunt deosebit de gustoase, iar fiecare pacient are posibilitatea sa aleaga intre variantele de meniu puse la dispozitie, toate adaptate nevoilor dietetice ale unui bolnav incurabil. Pacientii internati pot primi vizite oricand, intre orele 8.00 si 22.00. 

Cine se poate interna la HOSPICE

La HOSPICE se pot interna pacientii carora medicul le recomanda acest lucru si care au domiciliul in Judetul Brasov, pentru ca dupa perioada internarii sa poata fi preluati de echipele de ingrijire la domiciliu, care acopera aceeasi suprafata. 

Cine viziteaza pacientii la domiciliu si cat de des?

La prima vizita, medicul din echipa de ingrijire evalueaza starea bolnavului si stabileste varianta optima de ingrijire. Urmatoarele vizite ale medicului sau ale asistentei medicale se stabilesc impreuna cu familia, in functie de necesitatile de ingrijire. 

Mai sunt si alte HOSPICE-uri in tara?

HOSPICE Casa Sperantei este prima organizatie de acest fel din tara. Organizatia noastra a avut initiativa infiintarii la Brasov a unui Centru de Studii pentru Medicina Paliativa.

Aici se desfasoara cursuri de specializare in domeniu pentru medici si asistente din alte orase ale tarii. Cu timpul, in tara au fost create si alte servicii de ingrijire paliativa, dupa modelul Hospice Casa Sperantei sau sectii destinate ingrijirii paliative a bolnavilor incurabili in cadrul unor spitale publice: sectia de paliatie din cadrul Spitalului Stefanesti (Arges), Casa Albert (Bacau), Fundatia Hospice Emanuel (Oradea), sectia din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea, Centrul de Ingrijiri Paliative Sfantul Nectarie (Bucuresti), Fundatia Mobilmed (Bucuresti), Fundatia Crestina Diakonia (Cluj), Fundatia Hospice Perspective Medicale (Cluj), Centrul de Ingrijiri Paliative Casa Soarelui (Constanta), sectia de paliatie din cadrul Spitalului Municipal Pascani (jud. Iasi), Fundatia Sfanta Irina (Voluntari – Ilfov), Asociatia Dr. Carl Wolff a Bisericii Evanghelice C.A. din Romania (Sibiu), Asociatia Medical Crestina Lukas – Centrul Medical de Recuperare si Ingrijiri Paliative (Laslea – Sibiu), Federatia Caritas a Diecezei Timisoara (Timisoara), Centrul de ingrijiri palliative Hospice Casa Milostivirii Divine (Timisoara).